Thursday, 11 August 2016

Pemikiran komputasional, sains komputer di sekolah tahun 2017

Pemikiran komputasional, sains komputer di sekolah tahun depan
.
PUTRAJAYA: Bermula tahun depan, kemahiran pemikiran komputasional dan sains komputer akan diintegrasi dalam Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM), bermula dengan murid Tahun Satu, Tingkatan Satu dan Empat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata melalui inisiatif itu, modul pemikiran komputasional akan diperkenalkan di peringkat sekolah rendah, dan diteruskan dengan pelaksanaan subjek Asas Sains Komputer bagi murid Tingkatan Satu dan Empat supaya golongan murid terdedah dengan kemahiran teknologi digital seperti pengekodan, algoritma dan menyelesaikan masalah.

Katanya, sebanyak 1.2 juta pelajar dari 10,173 sekolah akan memperoleh manfaat daripada langkah integrasi itu melalui gerakan #mydigitalmaker yang dilaksanakan Kementerian Pendidikan dan Perbadanan Pembangunan Multimedia Malaysia (MDeC).

"Malaysia adalah negara pertama di ASEAN yang melaksanakan integrasi ini dalam kurikulum sekolah.

"Ketika ini, sebayak 9,200 guru sedang dilatih bagi pelaksanaan integrasi ini dan sebanyak 24 sekolah melaksanakan projek rintis pada tahun lalu, membabitkan 666 pelajar dan 50 guru," katanya ketika berucap melancarkan #mydigitalmaker di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/182091
.
My Digital Maker Movement
#MyDigitalMaker
.